F.A.Q.

Wettelijk gezien moet een consument minimaal 1 aanmaning ontvangen met daarop een betalingstermijn van 16 dagen en het exacte bedrag aan incassokosten wat in rekening wordt gebracht als er niet op tijd wordt betaald. Een zakelijke klant is wettelijk gezien gelijk in gebreke als de betalingstermijn van de factuur is verstreken. Je kunt dus aanmanen, maar het hoeft niet.

Als de debiteur een consument is, dan is dat 16 dagen ná de aanmaning. Is het een zakelijke klant, dan kan dat ná de vervaldatum van de factuur. Geeft de debiteur aan niet van plan te zijn om te gaan betalen of heb je reden om aan te nemen dat spoed geboden is, dan kan een vordering ook direct worden overgedragen.

Een overeenkomst mag zelfs mondeling overeengekomen worden. Het is dus zeker geen verloren zaak. Leg de kwestie aan ons voor.

Het is zeker geen uitgemaakte zaak dat een leverancier of verhuurder korting zou moeten geven als de klant minder omzet heeft gedraaid vanwege de Corona crisis. Wij gaan de discussie graag aan.

Probeer toch in gesprek te komen om uit te vinden of er een tijdelijk probleem is of iets structureels. Wil of kan men geen concrete toezegging doen, overleg dan met ons. Stop eventueel met leveren en geef de vordering uit handen.

Laat je niet intimideren en blijf zakelijk. Stel duidelijk een ultimatum in een mailbericht. Anders gaat de zaak naar mijn incassobureau.

Probeer zelf achter nieuwe contactgegevens te komen. Lukt dat niet, geef de zaak dan uit handen. Incassobureaus zijn goede speurneuzen en hebben ervaring met debiteuren die zich onzichtbaar willen maken.

Krijgt u zelf geen contact meer of komt u er niet uit, dan schakelt u een bemiddelaar in die probeert te voorkomen dat een gerechtelijke procedure nodig is. Want dat is kostbaar, duurt lang en verpest de relatie nog verder.  Dat wordt minnelijke incasso genoemd. Meestal worden 90% van de zaken zo alsnog opgelost. De rest gaat dan door naar de gerechtelijke fase of wordt afgeboekt.

Wij geven de keuze tussen een abonnement of een percentage provisie van het geinde bedrag (no cure no pay). U kiest wat u het prettigst vindt of wat het voordeligst is. Als wij de wettelijke rente incasseren is dat voor de opdrachtgever. 

Wij procederen zelf voor de kantonrechter (tot 25.000 euro, huurzaken onbeperkt). U betaald een vast tarief voor het opstellen van de dagvaarding en het begeleiden van de procedure. De griffierechten schiet u voor, maar krijgt u terug als de debiteur wordt veroordeeld en betaald. Als de debiteur in verzet gaat is het uurtarief 85 euro. Wilt u helemaal geen risico lopen, dan bieden wij ook aan om no cure no pay te procederen tegen een percentage van de vordering. Zo kan iedereen zijn recht halen. En u vermijdt hoge advocaatkosten.

Staat jouw vraag er niet bij? Wij beantwoorden deze graag.