Je recht halen, wat moet je weten

De gerechtelijke incassoprocedure

Je klant betaald niet en heeft mogelijk al laten weten dat deze dat ook niet vrijwillig zal gaan doen. Je kunt dan een vonnis gaan halen bij de rechtbank. We noemen dat de gerechtelijke incassoprocedure. Je debiteur wordt veroordeeld om jou het bedrag van je vordering, tezamen met alle gerechtelijke kosten, te voldoen. Indien je debiteur het vonnis niet respecteert, kan een gerechtsdeurwaarder met het vonnis beslag leggen op bezittingen, salaris, bankrekeningen ed.

Wat moet je weten van de gerechtelijke incassoprocedure?

Tussen dagvaarden en vonnis zit soms 3 tot 9 maanden. Met name als je debiteur in verzet gaat, kan het langer duren voordat er een vonnis is. Een deurwaarder moet dan het vonnis betekenen en ook weer 6 weken wachten om te gaan executeren / beslag leggen. Gerechtelijk gaan is dus geen snelle oplossing.

De schuldeiser schiet in Nederland de griffierechten voor. Deurwaarders worden altijd betaald. Als de debiteur dat niet doet, dan gaat de rekening naar de schuldeiser. Hoe groot is de kans dat de debiteur ook kán betalen?

Voor vorderingen tot 25.000 euro en huur/arbeidskwesties voor elk bedrag kan er worden geprocedeerd bij de kantonrechter. Je hebt dan geen advocaat nodig. Je kunt de dagvaarding zelf opstellen of dit laten doen door een gemachtigde, zoals een incassobureau. Voor hogere bedragen heb je altijd een advocaat nodig. Die kosten krijg je niet terug van de debiteur. Hou daar rekening mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + twee =