De creditcheck: hoe kredietwaardig is je klant
Alleen in Nederland wordt er jaarlijks een paar miljard euro aan facturen afgeboekt wegens oninbaarheid. De debiteur is failliet of in de schuldsanering terechtgekomen. BV’s en NV’s die zijn op gehouden te bestaan. Debiteuren die niet te traceren zijn of die zoveel flauwe argumenten gebruiken om de rekening niet te betalen dat de leverancier het er maar bij laat zitten. Dan vergeet ik nog de groep professionele oplichters die precies weten hoe je ongrijpbaar blijft voor deurwaarders.
Alle reden dus om eens goed naar de klant te kijken voordat je deze een betalingsconditie geeft van 30 dagen na factuurdatum. Hoe betrouwbaar is dit bedrijf en is het bedrijf ons krediet ook waardig? Bij een bank krijg je ook niet een paar ton mee zonder onderpand.
Kredietrapport kopen
De kredietwaardigheid inschatten, hoe doe je dat dan? De meeste bedrijven gebruiken hiervoor een kredietrapport van leveranciers als Graydon of Creditsafe. Deze bedrijven verzamelen continu informatie over alle Kamer van Koophandel inschrijvingen in Nederland. De eerste bron is natuurlijk de KVK. Daarnaast ontvangen ze continu informatie van klanten over het betalingsgedrag van bedrijven. Incassobureaus geven meldingen door. Iedere leverancier van kredietrapporten heeft zelf een algoritme ontwikkeld om te bepalen hoe hoog de geadviseerde kredietlimiet is en hoe groot het risico is dat een bedrijf binnen een jaar failliet gaat.
Naast een kredietrapport gebruik je de informatie die je van de nieuwe klant zelf ontvangt, eigen ervaringen met soortgelijke klanten en kunnen ook andere bronnen (en internet) worden geraadpleegd. Rapport + nader onderzoek en daaruit concluderen of er zaken kan worden gedaan tegen welke condities, dat noem ik dan een creditcheck.
Wat willen we bereiken met een creditcheck? Het antwoord is het risico op niet betaling zoveel mogelijk beperken c.q. beheersbaar houden. Het gaat er eigenlijk om: bezit die B.V. of N.V. voldoende activa en cash om de crediteuren te betalen? En dan nog: op ieder moment kunnen de activa of cash weer uit een BV worden gehaald. Daarna failliet gaan of worden opgeheven. Als crediteur heb je dan het nakijken. Als ik een ton moet afboeken, overleeft mijn bedrijf dat dan?
Creditcheck gemist: opgelicht
Een voorbeeld:
Je bent dolblij met je nieuwe klant. Oplichters 2 B.V. Directeur Sjaak rijdt in een vette Tesla en zit strak in pak. Hij is wel veeleisend, dus jouw medewerkers zijn dag en nacht in touw geweest om zijn orders perfect uit te voeren. Dan wordt het tijd om de factuur te sturen. Dan blijft het stil. Je gaat aanmanen. Geen respons. Incassobureau. Dan komt er brief op hoge poten dat er van alles niet geleverd zou zijn, kwaliteit ruk en het ziet er niet uit. Als je het incassobureau er niet af haalt, dan komt er een tegenclaim van een veelvoud vanwege alle schade die jouw bedrijf zou hebben veroorzaakt. Je incassobureau gaat nog in gesprek, maar de directeur van Oplichters 2 BV houdt zijn poot stijf. Dan wordt er een kredietrapport getrokken en eens goed naar de BV gekeken. Deze bestaat pas 2 jaar. De netto waarde c.q. het eigen vermogen is negatief. Dan Google je nog wat verder op Sjaak en komt zijn naam tegen bij verschillende faillissementen van andere B.V.’s. De verslagen van de curatoren kun je zo lezen. Je voelt de grond onder je voeten wegzakken. Zó één. Juist ja. Afboeken maar. Dit jaar geen winst.